Home » Mijn bloeddruk moet lager!!

Mijn bloeddruk moet lager!

Ik had jarenlang te hoge bloeddruk. De dokter adviseerde mij daarvoor pillen te slikken. Die pillen hadden nare bijwerkingen. Daarom ben ik er weer mee gestopt.

In september 2015 was de bloeddruk, die ik zelf regelmatig meet, echt te hoog. De huisdokter gaf me Losartankalium Accord 25. Volgens haar voor mijn situatie het beste dat er is.

http://www.consumed.nl/medicijnen/6066/Losartankalium_Tabletten_generiek

Daarmee zakte de bloeddruk! Maar niet naar een waarde beneden de 150 bovendruk, de systolische druk. Ik besloot 2 pillen per dag te nemen. Meteen begonnen de nare bijwerkingen weer. Hoesten, kriebels in de keel en je steeds moe voelen etc. Terug dus naar 1 pil!

Na weer veel surfen op internet ontdekte ik dat, naast de werking van  de zaden, de chocolade, de kokosolie en het andere voedsel dat we nu eten, ook gewichtsverlies en meditatie een goed effect op de bloeddruk kunnen hebben.

Het gewichtsverlies kwam automatisch met het veranderen van ons eten. Na enkele maanden was ik 12 kg kwijt en woog en weeg, nog steeds, 70 kg.

 Mediteren.

Sindsdien mediteer ik regelmatig morgens 15 tot 25 minuten. Met muziek van YouTube! 

https://www.youtube.com/watch?v=KqecsHPqX6Y&t=8492s   

Ik zit rechtop op een stoel, handen op mijn boven benen. Ik adem zachtjes en langzaam, door de neus, 4 tellen lang in. Dan houd ik de adem 4 tellen vast en adem dan 4 tellen weer zachtjes en langzaam door de neus uit. Dan  adem ik 8 tellen niet, niet in en niet uit! Zoiets als de Buteyko Methode.Ik volg mijn adem bij zowel in- als uit ademen  en kan me daardoor heel goed concentreren. Dat concentreren gaat steeds beter en het lukt me steeds beter om geen andere gedachten “binnen” te laten. Ik volg ondertussen in gedachten de buitenkant van mijn lichaam. Ik begin midden op mijn hoofd, ga dan naar mijn oor, volg precies de buitenrand en ga zo langs mijn hele lijf. In 20 minuten doe ik de ene keer de rechtse, de volgende keer de linkse helft.

De combinatie van anders eten, het sporten en de meditatie hebben toch nog niet tot voldoende daling van mijn bloeddruk gezorgd.

Ik blijf zoeken hoe ik die wel op natuurlijke wijze kan krijgen.

Hij schommelt nu op de verschillende momenten op een dag  tussen 180/95, 140/80 en soms zelfs 120/78, maar waarbij ik vaker boven de 140/85 kom dan me lief is! Die schommelingen zijn overigens wel gebruikelijk!

Ik heb alles dat ik eet en drink gecontroleerd op de bloeddruk verlagende of bloeddruk verhogende werking.

Daarbij blijkt niets mijn bloeddruk te verhogen. Wel hebben de meeste van deze levensmiddelen een bloeddrukverlagende werking!

Mei 2017 ben ik toch, in samenspraak met de dokter, weer 50 mg Losartankalium Accord gaan gebruiken. De bijwerkingen bleven nu weg. De bloeddruk is nu gemiddeld 130/75. Prima dus!

Ik heb nog dagelijks hibiscus thee en regelmatig rode bietensap aan mijn lijstje van levensmiddelen toegevoegd. Zo nu en dan neem ik een magnesium supplement.

Inmiddels ben ik begonnen elke morgen 2 minuten alleen met koud water te douchen. Naast het algemene welbehagen werkt dit waarschijnlijk ook nog goed voor mijn bloeddruk.

https://www.optimalegezondheid.com/koud-douchen/  

Nu doe ik dus alles waarvan ik weet of denk dat het goed is  om mijn bloeddruk binnen de perken te houden en kan ik bij dat ene 50 mg. pilletje Losartankalium Accord van de dokter blijven.

Op 28 augustus 2017 was de bloeddruk, na een hele dag om de 3 uur meten, gemiddeld 129/72!!

 

That's all there is!!

 

 

 

 

Artikelen uit internet en tijdschriften omtrent de bloeddruk.

Wat wel en wat niet eten bij te hoge bloeddruk?

Extra Virgin Kokos olie:

De Tokelau studie maakt duidelijk dat westerse eet- en leefgewoonten oorzaak zijn van verhoogde bloeddruk, zowel bij vrouwen als bij mannen. Wat doen tegen te hoge bloeddruk? Meer bewegen, minder stress en meer natuurlijke, plantaardige, onbewerkte voeding eten. Kokosnoten (kokosolie, kokosrasp, kokoswater, kokosbloesemsuiker en kokoscrème) maken deel uit van een natuurlijke voeding. Kokosolie en kokosnoten zijn een remedie voor het hart. De Tokelau migrantenstudie bewijst overduidelijk dat kokosnoten en kokosolie helpen om hartinfarcten te voorkomen. Gebruik kokosproducten preventief. Kokosproducten helpen om een hoge bloeddruk te voorkomen en te genezen en om een gezonde bloeddruk te behouden.

Bron: Epidemiologic reviews (Oxford journals) (1983), 291-301, JG Joseph, IAM Prior, CE Salmond, D Stanley, The Johns Hopkins University of Hygiene and Public Health

 

Hoe wordt kokosolie "De Witte Parel" gemaakt?

 De kokosnoten worden met een lange bamboestok met aan het eind een scherp mes, uit de bomengehaald. (Door mensen.)

  • De noten worden 1 maand bewaard om door te rijpen zodat alle essentiële voedingsstoffen in de pit zitten.
  • Organic virgin kokosolie "De Witte Parel" wordt gemaakt van kokosnoten uit gecertificeerde plantages in de omgeving. 
  • Na een maand worden de kokosnoten ontdaan van de dikke bast, ook wel husken genoemd.
  • De harige pit van de kokosnoot wordt handmatig open geslagen en gecontroleerd.
  • Vervolgens wordt het witte vruchtvlees uit de pit geschraapt.
  • Het geschraapte witte vruchtvlees wordt dehydrated op lage temperatuur, waardoor alle essentiële voedingsstoffen, de heerlijke geur en smaak worden behouden.
  • Na 3 tot 3,5 uur wordt het gedroogde vruchtvlees koudgeperst tot olie.
  • De olie gaat door een speciaal filtersysteem voordat het in glazen potten wordt gegoten.
  • Kokosolie De Witte Parel wordt in de originele glazen potten naar Nederland  getransporteerd.

Leuk weetje! Wist u dat er voor een pot organic virgin kokosolie De Witte Parel van 1 liter wel 10 tot 13 kokosnoten worden gebruikt?

Extra Virgin Palmolie:

Super, Red Palm and Palm Oleins Improve the Blood Pressure, Heart Size, Aortic Media Thickness and Lipid Profile in Spontaneously Hypertensive Rats

Honing:

Discovery" suggested honey had a protective A study published in the January 2011 issue of "Letters in Drug Design & effect against high blood pressure in rats fed excess calories. Another study, featured in a 2011 edition of "International Journal of Molecular Sciences," found honey lowered systolic blood pressure in rats who developed spontaneous hypertension.

 Building the level of oxygen in the blood is extremely important because how healthy the body is and how easily it rejuvenates itself depends on the level of oxygen in the blood. Preliminary research has also shown the positive effect of honey on hypertension or high blood pressure. Traditionally, honey is also consumed to reduce the effects of hypotension or low blood pressure.

 Kaneel:

Bloeddrukverlager Kaneel

Ook aan kaneel werd in de oudheid al geneeskrachtige werking toegekend. Tegenwoordig zijn er meerdere onderzoeken gedaan naar het effect van kaneel op je bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Van kaneel was al langer bekend dat het erg goed werkt om je bloedsuikerspiegel te verlagen, tijdens de onderzoeken naar de effecten van kaneel bij mensen met diabetes kwam nog een andere werking van kaneel boven water.

Niet alleen de bloedsuikerwaarden verbeterden, maar ook de bloeddruk werd significant lager door de inname van kaneel.

Deze bloeddrukverlagende werking is zowel op korte als lange termijn vastgesteld in onderzoeken.

Appel azijn:

Appel cider azijn oftewel ACA is zeer effectief om de bloeddruk te laten zakken. De exacte reden is nog niet duidelijk, gedacht wordt dat de organische ACA de hoeveelheid stikstofmonoxide weet te verhogen waardoor de bloedvaten beter kunnen ontspannen. Aan de andere kant kan het ook komen dat ACA het enzym angiotensine dat weer omgezet wordt in angiotensine

Gember:

Zoals veel specerijen werd ook deze van China verscheept naar Europa. Toen der tijd gebruikte de Chinezen gember al voor verschillende medicinale toepassingen omdat gember bijvoorbeeld een libido verhogende werking heeft.{ mooi meegenomen!!} Tevens bevordert het de bloedcirculatie enorm wat betekent dat mensen met een te hoge bloeddruk er goed aan doen om af en toe eens wat gember te “snoepen”.

Kurkuma:

Voeding met kurkuma en met zwarte peper kan veranderingen aan de slagaders als gevolg van hoge bloeddruk teniet doen.Kurkuma lijkt ook nog voor een duidelijk lagere bloeddruk te kunnen zorgen.

Dagelijks kurkuma doet de kans op een hartaanval duidelijk verminderen. Enige dagen voorafgaande aan een hartoperatie dagelijks minimaal 4 gram kurkuma doet de kans op een hartaanval na de operatie met meer dan de helft afnemen.

Aloe Vera:

Hier volgt een overzicht van de zes gezondheidsvoordelen van Aloë Vera  voor je hart, op basis van de geciteerde onderzoeksrapporten:

Verlaagt LDL-cholesterol,Verhoogt HDL-cholesterol. Vermindert triglyceriden.Verlaagt de bloeddruk. Stabiliseert het hartritme. Vermindert het optreden van pijn op de borst (angina pectoris) aanvallen.

Chia zaden:

Aanwijzingen voor het verbeteren van het bloedbeeld en voorkomen van hartziektes: Het toevoegen van Chi zaad aan het voedingspatroon zou een heilzame invloed kunnen hebben op het tegengaan van ontstekingen. Uit onderzoek blijkt dat Chia zaad een bloeddrukverlagende werking heeft door het hoge gehalte aan omega 3-vetzuren. Hoewel verder onderzoek nog nodig is om na te gaan hoe en waarom Chi zaad hart- en vaatziekten helpt te voorkomen, kan het geen kwaad om dagelijks een portie Chi zaad aan je dieet toe te voegen.

 Zonnebloempitten:

Zonnebloempitten zijn een goede bron van magnesium. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat magnesium de ernst van astma vermindert, de bloeddruk verlaagt, migraine voorkomt en het risico op hartaanvallen en beroertes verkleint.

Sesam zaden:

Sesamzaad, een fythotherapeutisch middel

Sesamzaad wordt voor meerdere toepassingen gebruikt in de fytotherapie. Sesamine and sesamoline zijn twee stoffen die naar dit zaad vernoemd zijn. Het zijn antioxidanten en ze gaan hoge bloeddruk tegen en beschermen de lever tegen schade die door vrije radicalen wordt aangebracht. Omdat sesam de lever helpt is die in staat beter afvalstoffen af te voeren wat goed is voor tal van ziekten waaronder constitutioneel eczeem. Het eten van voeding tegen ziektes is de oorzaak van ziektes wegnemen. Medicijnen kunnen alleen de symptomen van ziektes bestrijden.

Lijnzaad:

Lijnzaad beste voedingsmiddel voor bloeddrukverlaging

Toevoeging van lijnzaad aan het eten kan het risico op een beroerte met 50 procent verlagen en het risico op een hartaanval met 30 procent. Cubaanse onderzoekers noemen de invloed van lijnzaad op hoge bloeddruk zelfs spectaculair, vergeleken bij alle andere voedingsmiddelen die ze onderzochten. Zij deden onderzoek bij honderdtien patiënten met afwijkingen van de bloedvaten. De meesten hadden een verhoogde bloeddruk en gebruikten daarvoor bloeddrukverlagende medicijnen. De helft van deze patiënten nam bij het onderzoek 30 gram lijnzaad per dag, vaak verwerkt in bagels, broodjes en muffins; de andere helft gebruikte dezelfde voedingsmiddelen, maar dan zonder lijnzaad.

Pompoenpitten:

Kunnen de hartgezondheid verbeteren
Pompoenpitten zijn een goede bron van antioxidanten, magnesium, zink en vetzuren, die allemaal bijdragen aan een gezond hart (22). Dieronderzoeken hebben aangetoond dat pompoenpitolie ook de bloeddruk en hoge cholesterolwaarden kan helpen verlagen. Dit zijn twee belangrijke risicofactoren voor hartziekte (2324). Een onderzoek onder 35 postmenopauzale vrouwen ondervond dat pompoenpitoliesupplementen de diastolische bloeddruk met 7 procent verlagen en het goede HDL cholesterol met 16 procent verhogen gedurende een periode van twaalf weken (25). Andere onderzoeken stellen dat de stikstofmonoxide enzymen in pompoenpitolie verantwoordelijk zijn voor de positieve effecten op de hartgezondheid (26). Stikstofmonoxide helpt de bloedvaten verwijden, waardoor de bloedstroom verbetert en het risico op plaque in de slagaders verlaagt.

Havermout:

Ook havermout is een natuurlijk product dat, dankzij de vele goede eigenschappen, erg behulpzaam kan zijn bij het tegengaan van een hoge bloeddruk. Havermout bevat namelijk grote hoeveelheden oplosbare vezels, die het gehalte van zogenaamde ongezonde cholesterol aanzienlijk verlagen. Deze vorm van cholesterol heeft een belangrijke invloed op het verhogen van de bloeddruk

Pure Chocolade :

Sommige studies, zoals de studies die werden uitgevoerd aan de Universiteit van Keulen, tonen aan dat het eten van pure chocolade gunstige effecten kan hebben op het verlagen van de bloeddruk. Dit komt waarschijnlijk voornamelijk doordat chocolade flavonoïden bevat, een bestanddeel dat erg belangrijk is bij het onderhouden van een goede gezondheid. Het wordt echter aangeraden om slechts kleine hoeveelheden pure chocolade te eten. Ook geldt: hoe puurder hoe beter

Dagelijks een paar stukjes pure chocolade eten heeft een ontspannend effect op de bloedvaten en werkt bloeddrukverlagend. De stoffen in pure chocolade, waaronder sterke antioxidanten, verbeteren ook de stroming van het bloed. De suiker in chocoladerepen is niet gezond, dus probeer chocolade te eten met een zo hoog mogelijk cacaopercentage..

Groenten en Fruit:

Flavonoïden vormen een grote groep van plantaardige stoffen. 
Tot nu toe zijn er ruim 4000 soorten flavonoïden beschreven. Flavonoïde is een antioxidant dat de aders wijder maakt, de structuur van de bloedvaten beschermt en gezond houdt waardoor de bloedsomloop goed blijft functioneren. 
Ook beschermt de stof het lichaam tegen schadelijke processen die ontstaan door het inademen van zuurstof, en stoffen als de vrije radicalen. 
Flavonoïden zitten ook in kruiden, soja, rode wijn, fruit, groene thee, peulvruchten, appelen, broccoli, boerenkool, blauwe druiven, uien, wortelen, tomaten, sinaasappelen, spruitjes, koolsoorten en knoflook. Daarom is het zo belangrijk dat we veel groenten en fruit eten. 

 Appel:

De gezondheidsvoordelen van appels met schil:

– De schil bevat de meeste vezels. De helft van het totaal aantal vezels in een appel zit in de schil. Vezels geven je een vol gevoel, dus je hebt minder snel honger.
– Een groot deel van de vitamines in de appel bevinden zich in of vlak onder de schil. Het gaat hier om een kwart van de vitamine C en bijna 40% van de vitamine A in de appel.
– De schil bevat de stof Quercetine. Dat is een zogeheten flavonoïde die als erg gezond beschouwd wordt. Zo zou het volgens onderzoek je longfunctie versterken
– De schil bevat verder triterpenoïoden. In een onderzoek in een laboratorium onderzoek bleken deze stoffen kankercellen te doden.
– Ursolzuur, het stofje op de schil dat een appel doet glimmen, lijkt een positief effect te hebben op spieren en bruin vet, waardoor je meer calorieën gaat verbranden.

Natuurlijk is het wel een goed idee om voor biologische en daardoor onbespoten appels te kiezen.

Bananen:

Omdat rijpe bananen veel kalium bevatten, zijn zij heel nuttig om mensen met een te hoge bloeddruk te helpen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat kalium er voor zorgt dat de bloeddruk daalt. Om die reden zijn bananen dus heel goed geschikt om de bloeddruk te verlagen. Zowel de bovendruk als de onderdruk verlagen door het eten van bananen. Voorwaarde is wel dat de bananen goed rijp zijn.

Sinaasappels:

De bioactieve stoffen in sinaasappels (waaronder bioflavonoïden, vitamine C, foliumzuur etc.) kunnen bijdragen aan een afname van het risico op degeneratieve ziekten zoals hart- en vaatziekten (HVZ), hypertensie (hoge bloeddruk), infarcten, cataract (staar) en sommige kankersoorten. Schil de sinaasappel en eet dan de hele vrucht! Het vruchtvlees bevat veel vezels.

Kiwi:

Een onderzoeksteam van het Oslo University Hospital liet ruim honderd mensen voor een periode van acht weken dagelijks een appel of drie kiwi's eten. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 55 jaar en zij hadden allemaal een licht verhoogde bloeddruk. Het fruit werd aan een eetpatroon toegevoegd, verder veranderde er niets.

De kiwi's hadden een positieve invloed op de bloeddruk. Volgens de onderzoekers komt dit door het antioxidant luteïne. Dit actieve component in het fruit zou de bloeddruk verlagen.

Andere wetenschappers zijn echter sceptisch. Het effect is maar bij een kleine groep mensen onderzocht. Zij zien de kiwi dan ook niet als wondermiddel. Wel past de vrucht prima in een gezonde leefstijl, bestaande uit onder andere een verantwoord eet- en beweegpatroon.

Diverse Noten:

Noten staan samen met groenten, fruit en vis in het rijtje van gezonde voedingsmiddelen. Niet opmerkelijk want studies laten zien dat noten beschermen tegen hart- en vaatziekten

Een mogelijke verklaring voor dit gunstige effect is dat noten de bloeddruk verlagen. Recent is er een meta-analyse gepubliceerd met gerandomiseerde studies die dit heeft onderzocht. Hebben noten dus naast de goede werking op onze gezondheid ook een effect op de bloeddruk? Die vraag is nog niet beantwoord!

 Koffie:

“Is koffie drinken slecht voor je bloeddruk?” De bloeddruk gaat gedurende korte tijd na de eerste kop sterke koffie van de dag tijdelijk een klein beetje (1 - 2 mm Hg) omhoog. Dit effect treedt vooral op nadat men gedurende langere tijd geen koffie heeft gedronken en verdwijnt in de loop van de dag. Al met al is de invloed op de bloeddruk bij normaal koffiegebruik (minder dan 4 tot 5 koppen per dag) te verwaarlozen.

Maar bij ouderen en mensen met een verhoogde bloeddruk, zou het innemen van meer dan 250 mg cafeïne per dag (ongeveer 2,5 kop koffie) een verhoging van de bloeddruk kunnen veroorzaken.

Groene thee:

Het drinken van thee verkleint de kans op een beroerte en verlaagt de bloeddruk. Daarom geldt voor volwassenen het advies 3 koppen groene thee of zwarte thee per dag te drinken.

Rode wijn:

Als er één reden is waarvan men met zekerheid kan zeggen dat een glaasje wijn drinken goed is tegen een hoge bloeddruk, dan is het de verlaging van de stress. Door het drinken van een glaasje wijn komt men tot rust, men geniet en hierdoor neemt de spanning af. Dit komt uiteraard de bloeddruk ten goede. 
Natuurlijk mag men het drinken van wijn niet als alternatief beschouwen voor medicatie tegen een hoge bloeddruk. Om medicatie te vermijden, is het aan te raden om er een gezonde levensstijl op na te houden. 

Water Kefir:

Kefir kan mogelijk bloeddruk- en cholesterol verlagend werken, aldus onderzoek in 2004 (Maeda et al.)Uit onderzoek blijkt verder dat kefir helpt om de verstoorde darmbalans weer in balans te krijgen, bijvoorbeeld na een antibioticakuur (Rodrigues et al., 2005).

Water:

Voor hoge bloeddruk geldt eveneens dat uitdroging de oorzaak is. Ieder lichaam reageert anders op uitdroging, dat is de reden dat sommigen juist een te lage en andere een te hoge bloeddruk krijgen. Wanneer er te weinig vocht in het lichaam zit dan zal het lichaam onder andere reageren door minder bloed door de aderen te laten stromen. Het lichaam gebruikt daarvoor een mooi mechanisme dat voorkomt dat er lucht in de aders komt. Het bindweefsel om de aders wordt namelijk aangespannen waardoor de aderen kleiner worden zodat er uiteindelijk minder bloed en minder vocht door de aderen stroomt. Dat heeft wel een nadeel;

door de vernauwde aders wordt het bloed harder geperst; met andere woorden: de bloeddruk stijgt. Wanneer iemand met te hoge bloeddruk voldoende water drinkt, 7 glazen van 250 ml per dag, is de kans erg groot dat de bloeddruk weer daalt.

Vergelijking Hibiscus Thee met bloeddrukmedicatie

In 2010 gaven Mexicaanse wetenschappers 75 volwassenen met hypertensie of Captopril (25 milligram, twee keer per dag) of Hibiscusthee, gemaakt van gedroogde bloemen en water. Na vier weken had de thee net zo goed gewerkt als de medicatie. Beide groepen lieten een verlaging in de bloeddruk zien van 11 procent.
In een nieuw onderzoek in 2010 gaven dezelfde Mexicaanse wetenschappers 193 mensen Lisinopril (10 milligram per dag) of Hibiscus (250 milligram, als capsule). Na vier weken had het kruid bijna net zo goed gewerkt als het medicijn: de bloeddruk was bij de mensen die het medicijn hadden gekregen met 15 procent gedaald, en bij de mensen die de Hibiscuscapsules hadden geslikt met 12 procent (Journal of Ethnopharmacology, Jan. 8, 2010).

Magnesium van is van belang voor het cardiovasculaire systeem

Daarbij zijn er ook aanwijzingen dat een tekort aan magnesium een hoge bloeddruk veroorzaakt doordat het cardiovasculaire systeem erdoor verandert. Dit is dus een andere hoge bloeddruk dat een door overgewicht of het eten van te veel zout.

Zo wordt de functie van de endotheelcellen aan de binnenwand van de bloedvaten minder goed uitgevoerd als je een magnesiumtekort hebt. Hierdoor kunnen de aderen minder flexibel zijn en sneller beschadigd raken.

Ook krijgen vrije radicalen meer kansen om de bloedvaten te beschadigen waardoor er ader verdikking kunnen optreden. Dit kan zorgen voor een vernauwing van de bloedvaten en het zorgt ervoor dat de bloedvaten minder flexibel zijn.

Volgens wetenschappers verlaagt het dagelijks drinken van rode bietensap de bloeddruk


Wetenschappers van de Queen Mary University of London tonen aan dat het drinken van een dagelijkse kopje bietensap significant de bloeddruk verlaagt bij patiënten met een hoge bloeddruk.

Patiënten met hoge bloeddruk die dagelijkse een glas rode bietensap dronken van 250 ml ervoeren een gemiddelde daling van hun bloeddruk met ongeveer 8/4 mmHg (voor veel patiënten bracht dit hun bloeddruk weer in het 'normale' bereik). Dit komt door de hoge niveaus van anorganisch nitraat in de bieten net zoals in groene bladgroenten.

Het potentieel belang van deze bevindingen is aanzienlijk aangezien grootschalige observationele studies suggereren dat elke 2mmHg stijging van de bloeddruk de kans op overlijden aan hart- en vaatziekten verhoogt met 7 procent en de kans op een beroerte met 10 procent.

Dit is het eerste bewijs van een langdurige bloeddrukverlaging door nitraat suppletie langs voedingsvezels bij een relevante patiëntengroep. De gemiddelde bloeddrukverlaging via een anti hypertensief geneesmiddel bedraagt 9/5 mmHg. Deze bevindingen tonen aan dat de toevoer van nitraat via voeding een effectieve, gemakkelijke en betaalbare behandeling is om de bloeddruk te beheren met gelijke resultaten als medicatie.

Werkzame stoffen rozenbottel

De rozenbottel bevat veel verschillende fytonutriënten. Vitamine C behoort tot de belangrijkste inhoudsstoffen van dit vruchtje. Er zit relatief 10 keer zoveel vitamine C in een rozenbottel als in sinaasappel. Qua flavonoïden bevat het onder andere rutine, isoquercitrine, catechine en epicatechine. Er zit bijzonder glycolipide in; een glycosideafgeleide van mono- en diglycerol. Verder bevat het de vruchtenzuren appelzuur, citroenzuur en malonzuur. Overige voedingsstoffen die in deze vrucht huizen zijn: looistoffen, anthocyanen, koolhydraten, pectine, vezels, de carotenoïden betacaroteen, lycopeen, zeaxanthine en isomeren van rubixanthine, luteïne en betacryptoxanthine, de vitaminen B1, B2, B3, B5, K, E en de mineralen calcium, kalium, fosfor, ijzer, boron, chloor, chroom, koper, magnesium, silicium, zwavel en zink.

Rozenbottel als tonicum

Omdat de vitamine C in rozenbottel wordt ingenomen in combinatie met flavonoïden, is het een beter opneembare vitamine C-soort dan synthetisch vervaardigde ascorbinezuur waarvan het niet wettelijk verboden is het onder de naam vitamine C als supplement aan consumenten te slijten. Door de gezonde werkingen van vitamine C is het een tonicum, een aansterkend middel en een opwekkend middel. Verder is het een antianemicum; een geneesmiddel dat bloedarmoede tegen gaat. Door deze medicinale eigenschappen kan rozenbottel of producten waarin rozenbottel verwerkt zit worden aanbevolen door een fytotherapeut bij de volgende indicaties:

Rozenbottel / Bron: Júlio Reis / Wikimedia CommonsRozenbottel / Bron: Júlio Reis / Wikimedia Commons
  • Vermoeidheid door vitaminetekort,
  • Preventie van vitaminegebrek,
  • Voorjaarskuren, lentekuur, herstel na operatie of zware ziekte,
  • Voorkomen van ouderdomsverschijnselen,
  • Ondersteuning bij zwangerschap en zogen; borstvoeding geven,
  • Kinderen in de groei,
  • Anemie of bloedarmoede,
  • Preventie van scheurbuik,
  • Tandvleesontsteking, Bloedend tandvlees, spruw.

 

Rozenbottel als weerstandsverbeteraar

Niet alleen vitamine C maar ook betacaroteen, flavonoïden, catechine en mineralen versterken het immuunsysteem. Hierdoor heeft men een betere weerstand tegen ziekten. Stoffen in rozenbottel vangen vrije radicalen, welke als ze in te grote getale in het lichaam voorkomen voor vele ziekten, waaronder de gevreesde welvaartsziekten kunnen zorgen. Door deze preventieve werking wordt rozenbottel door fytotherapeuten ingezet bij de volgende indicaties:

  • Infectieziekten met koorts,
  • Preventie en aanpak van grippale infecties,
  • Verkoudheden,
  • Verzwakte weerstand
  • Luchtwegenaandoeningen.

 

Rozenbottels tegen artrose en artritis

Zoals bij de meeste natuurproducten zullen door bewaring vitaminen vervliegen. Rozenbottels kun je maximaal een jaar bewaren; wat goed uitkomt want na een jaar zijn er weer nieuwe vruchtjes aan de struik. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat als een artritispatiënt drie weken lang rozenbottels eet, er 82% kans is op minder pijn. De behoefte aan pijnstillers neemt af. Dat komt omdat vitamine C en flavonoïden die de vitamine C-werking ondersteunen voor een ontstekingswerend effect zorgen. Daarnaast is het een sterke antioxidans, wat onder meer inhoudt dat nieuwe gewrichtsontstekingen minder kans krijgen te ontstaan. Hierdoor wordt rozenbottel gebruikt bij de reumatische aandoeningen artritis en artrose.